Hoe kun je als ouder en kind zo goed mogelijk uit een scheiding komen? Binnen Friesland zijn hier een aantal mooie initiatieven voor en in deze podcast gaan we op een aantal dieper in. Zo is er bijvoorbeeld het Buddyprogramma waar een jongere en een kind aan elkaar gekoppeld worden en zijn er volop initiatieven voor ouders.

Het Buddyprogramma van Villa Pinedo

In de podcast vertelt Maret Sturm, Buddy bij Villa Pinedo, over het unieke Buddyprogramma waarin jongeren aan ervaringsdeskundigen gekoppeld kunnen worden. “Als je ouders gaan scheiden, dan wil je soms met een neutraal iemand kunnen praten. Iemand die niet in de situatie zit of misschien zelfs niet het hele verhaal kent.” Het Buddyprogramma biedt hier de mogelijkheid voor, stelt kinderen in de gelegenheid om hun hart te luchten. Maret, zelf kind met gescheiden ouders, vertelt dat ze deze uitlaatklep vroeger zelf soms heeft gemist: “Wanneer je met een oom of tante spreekt is het toch anders dan wanneer je dat doet met iemand die je niet kent.”

Haar wens? “Ik gun iedereen een luisterend oor. Dat er aandacht is voor hen als ouders gaan scheiden.” En dat luisterend oor biedt ze momenteel als Buddy dus ook zelf. De gesprekken die ze met de kinderen en jongeren heeft gaan over gevoelens, maar zijn ook regelmatig luchtiger van toon. “Ik heb bijvoorbeeld contact met twee kinderen en thema’s die vaak voorkomen zijn verdriet en boosheid maar wat je ook vaak ziet, is dat het over alledaagse dingen gaat. Bijvoorbeeld dat ze pony hebben gereden.”

Benieuwd wat dit programma nog meer inhoudt?

Meer over het Buddyprogramma

Ouders zijn vaak zoekend

In deze speciale uitzending is ook Eline Koornstra te gast. Als gebiedsteammedewerker van de Gemeente Opsterland licht ze verschillende initiatieven toe. En die projecten blijken nodig, tijdens een scheiding komt er veel op mensen af. “Ouders zijn vaak zoekende. Ze weten niet goed waar ze hulp kunnen vragen. Er komt ook veel op ze af. Ze weten vaak niet hoe ze een scheiding voor de kinderen moeten doen.”

Een manier om er mee om te leren gaan is de oudertraining, waarin ouders leren hoe ze zorgen dat het kind centraal blijft staan. Ze kunnen deze training op twee manieren volgen. Ouders kunnen hem zelf doen en doornemen of er een derde partij bij betrekken. Eline legt uit: “We merken dat als ouders al wat meer in een strijd verwikkeld zijn, ze het lastiger vinden de training te volgen. Die gaat ook in over de inhoud; hoe doe je het zelf, de ouder of partner van de kinderen. Dat lukt niet als ze in de situatie zitten. Dan is het heel belangrijk als er een derde persoon bij is.”

Meer weten over dit project, andere onderzoeken of de projecten waarover Eline spreekt? Neem dan gerust contact op met Eline via eline.koornstra@opsterland.nl.

Beluister alle podcasts