Is scheiden de norm?

Elk jaar krijgen 86.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Soms bestaat zelfs de helft van de klas uit kinderen van gescheiden ouders. Er ontstaan daardoor vaker andere gezinsvormen en andere manieren van opgroeien voor kinderen. Hoe gaan we als docent of hulpverlener om met deze verschuiving en de gevolgen voor kinderen en ouders?

Leer van filosofe Stine Jensen en schrijfster Magda Hengst wat er allemaal bij komt kijken. Klopt het wat Stine Jense stelt? “Scheiden is de norm, maar de samenleving is er niet klaar voor.”

Donderdag 27 januari & Donderdag 10 februari

Direct aanmelden

Webinarserie Is scheiden de norm?

Deel I

Wanneer: Donderdag 27 januari
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Online

Deel II

Wanneer: Donderdag 10 februari
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Online

Deze webinarserie bestaat uit twee delen. Hoewel we aanraden beide delen te volgen, is het mogelijk ze los van elkaar te bekijken. 

Voor wie?
+ Professionals in het onderwijs
+ Zorgprofessionals
+ Gebiedsteammedewerkers

Ja, ik ben erbij

Programma donderdag 27 januari 2022

15.00 – 17.00 uur 

Stine Jensen over Scheiden met Stine

Durf jij je blik te verruimen?

Het leven hoeft niet perfect te zijn, al hebben we als ouders en hulpverleners soms wel de neiging hiernaar te streven. Stine geeft de handvatten en inzichten waarmee je je blik straks kunt verruimen. Hoe kun je anders naar een scheiding kijken en wat is de impact van een scheiding op onze samenleving?

Over Stine Jensen
Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze studeerde literatuurwetenschap en filosofie in Groningen, waarna ze verder ging aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde. Ze maakt nu onder andere de podcast Scheiden met Stine waarin ze het met experts, ervaringsdeskundigen en schrijvers over verschillende aspecten van het scheiden heeft. Geen onbekend thema voor Jensen. Haar eigen verhaal komt hierin als rode draad steeds terug

Scheiden zonder schade 

Nieuwe scheidingsroute

Hoe krijgen we grip op complexe scheidingen om psychisch lijden bij kinderen en ouders terug te dringen? Deze vraag stond centraal bij het landelijke platform scheiden zonder schade. Het doel? Een nieuwe scheidingsroute, op basis van een nieuwe visie, die zich richt op duurzaam samenwerken.

Heleen van der Wel en Marleen Heijsteeg brachten deze visie in de praktijk met de pilot ‘specialist contactverlies’. Door de brug te slaan tussen zorg en recht ontwikkelden zij een methode waarmee beweging komt in vastgelopen scheidingszaken. In deze workshop nemen ze jullie mee in deze methode van het anders kijken, anders denken, anders doen.

Programma donderdag 10 februari 2022

15.00 – 17.00 uur 

Magda Hengst over samengestelde gezinnen

De mijne zijn de liefste.

Samengestelde gezinnen zijn er in verschillende vormen en maten. Soms komen meerdere kinderen samen, soms heeft één van de partners kinderen en de andere niet. Magda Hengst weet er alles van en schreef het boek ‘De mijne zijn de liefste’. Ze deelt alle waardevolle lessen die ze over samengestelde gezinnen leerde graag met ons.

Over Magda Hengst

Magda Hengst werkte jaren in de zorg en had ook de jeugdgezondheidszorg een aantal jaren in haar takenpakket. Momenteel is ze verbonden aan NHL Stenden. Haar belangstelling voor samengestelde gezinnen is gestart toen ze zelf stiefmoeder van drie dochters werd. Omdat ze het samenvoegen van twee gezinnen een intrigerend proces vindt, is ze zich professioneel steeds meer gaan verdiepen in ‘het samengestelde gezin’. Wat maakt een dergelijk gezin anders?

Jeugdhulp Friesland

Voer betere gesprekken

Het voeren van gesprekken met kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn is soms met best lastig. Wat zijn de verwachtingen van het kind? Met welk doel voer je een gesprek met een kind? Wat doe je met de verschillende belangen van ouders? En hoe stel je het belang van het kind voorop? Tijdens deze workshop krijg je handvatten aangereikt om hiermee aan de slag te gaan.

Aanmelden

Meld je aan voor onze webinarserie 'Is scheiden de norm?'

Meld je aan via onderstaand formulier. Meld je ook aan als je zou deelnemen aan de “live” bijeenkomst in Wolvega of als je bent aangemeld als geïnteresseerde. Zo krijgen we een goed beeld van alle aanwezigen. Een week voor het eerste webinar ontvang je een link naar de livestream.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten of nog vragen?

Neem gerust contact op met Nelleke Flink, Netwerkregisseur Kind in beeld bij scheiding. Nelleke is bereikbaar op nelleke.flink@foarfryskebern.nl.

Deze webinars worden kosteloos aangeboden door Foar Fryske Bern. Het actieprogramma dat zich inzet voor een kansrijke, gezonde en veilige jeugd voor kinderen in Friesland. De webinars zijn onderdeel van het programma Kind in beeld bij scheiding.