Dat dit jaar met een totaal andere verwachting startte, zal geen verrassing zijn. Niemand kon in januari vermoeden dat de wereld in maart tot stilstand zou komen. En dat betekende ook snel schakelen voor ons programma. Hollen terwijl je stilstaat. In beweging komen, terwijl je op je stoel zit. En hoe blijf je in verbinding met elkaar, terwijl juist die verbinding ervoor zorgt dat je zo ziek kunt worden? Wat een tegenstrijdigheden.
Toch in contact
Signalen van jeugdhulpverleners bereikten ons dat het contact met de kinderen stagneerde. Behandelingen werden telefonisch, via Whatsapp of Facetime gehouden of zelfs gestaakt. Dat was niet de meest veilige optie. Samen met het Sociaal Domein Fryslân konden we op korte termijn beeldbellen aanbieden voor alle Friese gecontracteerde aanbieders. Binnen twee weken waren er meer dan 1200 jongeren, gezinnen en professionals actief op het beveiligde platform FrieseJeugdzorgOnline. Deze ontwrichting door het virus zorgde in de digitale wereld van de eHealth juist voor een versnelling. Nog zo’n tegenstrijdigheid.
“De veerkracht in jezelf vinden om door te gaan en nieuwe wegen te zoeken naar verbondenheid”
Onze kinderen groeien plotseling op in een wereld die niemand tot nu toe kende. Scholieren die thuis onderwijs kregen, maar ook relaties die thuis weer tot bloei kwamen. Studenten die vereenzaamden in hun eens zo geliefde studentenstad, maar ook mensen die de veerkracht in zichzelf vonden om door te gaan en nieuwe wegen zochten naar verbondenheid. Een nieuwe wereld vol tegenstrijdigheden.
Tijdens stilstand in beweging
Het team van Foar Fryske Bern is tijdens de stilstand in beweging gebleven. Waar het aanvankelijk onderzoekend, luisterend en verkennend was, is het programma in een fase van organiseren, bouwen en experimenteren aangekomen. De voorbereiding voor heel wat pilots en projecten is afgerond. Een aantal daarvan zijn al gestart en volgend jaar volgen er nog veel meer. We hebben vanuit een gezamenlijke visie op normaliseren en demedicaliseren de stip aan de horizon in zicht. Samen met u, de netwerkpartner, die steeds meer concreet betrokken is bij alle programmalijnen, bouwen we verder aan de toekomst voor de Friese jeugd. En wat een energie komt daarbij los!
“Laten we deze energie omzetten naar actie. Want dat verdienen onze Fryske bern”
De wereld mag dan wel stilstaan, de tijd doet dat zeker niet. Laten we met elkaar het komend jaar de strijd weer aangaan. Niet alleen tégen het virus, maar ook vooral vóór de verbetering van de hulp aan onze Fryske bern. Want dát verdienen ze.
Dit thema wordt ook in de eerste aflevering van de podcast van FFB behandeld. Deze aflevering gemist of wil je hem terugluisteren? Beluister hem hieronder: