Scheidingen zijn aan de orde van de dag en soms het begin van meer problemen, ook voor kinderen. We zijn daarbij in Nederland doorgeslagen in het praktisch aanpakken van problemen of het geven van medicijnen. Een luisterend oor, dat beetje oprechte aandacht is vaak genoeg, niet persé van een therapeut. Vroeger kwamen deze verhalen op tafel tijdens een spelletje met je ouders of een praatje met je tante. Ik hoop dat we er weer meer voor elkaar kunnen zijn, zonder behandelplan of therapie. Maar als dit wel nodig is, dan moet dat gemakkelijk toegankelijk zijn. 

 “Ieder kind moet de mogelijkheid krijgen om de kansen van het leven te grijpen”  

Ik ben ervan overtuigd dat ieder kind recht heeft op échte aandacht en op de begeleiding om zichzelf te ontwikkelen. Waar liggen je talenten? Waar ben je goed in? Ouders en opvoeders reiken op deze manier het gereedschap aan waarmee kinderen zichzelf en hun talenten kunnen ontdekken. Ook in moeilijke tijden, zoals bij een scheiding zijn deze basisbehoeften zo belangrijk. Vechtscheidingen helpen niemand en leiden de aandacht af van de essentie – een liefdevolle begeleiding van kinderen bij het opgroeien.

Nieuwe plannen
Samen met het aanjaagteam waarin verschillende professionals uit de jeugdzorg vertegenwoordigd zijn, vertalen we alle informatie naar wat nodig is voor verandering. Op dit moment bekijken waar de problemen liggen en zijn we in gesprek met ouders en kinderen. Aan de hand van deze gesprekken besluiten we wat nodig is om gezinnen in scheidingssituaties te helpen. Conceptvorming en het zoeken van aansluiting bij bestaande of nieuwe pilots is de volgende fase.

“Gewoon kunnen binnenlopen voor hulp. Anoniem, zonder doorverwijzing  of dossier”

Even binnenlopen voor een praatje of tips
Ik wil niet op de muziek vooruit lopen, maar natuurlijk heb ik ideeën voor een pilot. Ik zou graag zien dat kinderen, ouders en opvoeders bij een scheiding laagdrempelig ergens (online) kunnen binnenlopen. Zonder doorverwijzing, zonder dossier, zelfs zonder gegevens te hoeven overhandigen. Gewoon voor een luisterend oor, voor tips bij gesprekken met de kinderen of voor financiële vragen. Voor alles wat maar met scheiding te maken heeft. Niet alleen voor ouders, maar vooral ook voor kinderen. We merken dat veel ouders en kinderen nog niet weten waar ze in de beginfase van een scheiding kunnen aankloppen voor tips en ondersteuning.

Op een rij:

  • Een luisterend oor en oprechte aandacht doen meer dan praktische oplossingen
  • Ieder kind heeft recht op goede begeleiding om zichzelf te ontwikkelen.
  • Foar Fryske Bern maakt plannen voor laagdrempelige begeleiding voor kinderen en ouders tijdens een scheiding

Mathijs (16 jaar) heeft het gevoel dat niemand aan zijn kant staat
“Mijn ouders zijn vier maanden geleden gescheiden. Soms begrijp ik niet eens waarom ze uit elkaar zijn. Telkens wanneer ik dat vraag dan antwoorden ze altijd ‘het is niet anders’. Nu mijn ouders apart wonen wordt de relatie met mijn vader slechter. Het voelt alsof we vreemden voor elkaar zijn. Ik heb het gevoel dat niemand aan mijn kant staat. Niemand hoort me ’s nachts huilen en niemand wil mijn gedachten horen. Je zou kunnen zeggen dat ik oud genoeg ben om dit scheidingsding te begrijpen, maar ik heb ook een hart en gevoelens en ik heb mijn ouders nodig.”

Ben je ervaringsdeskundige in het werkveld of heb je zelf een scheiding meegemaakt? We zijn benieuwd naar je reactie op dit artikel. Laat het hieronder achter.

Nelleke

Nelleke: “Als klein meisje was mijn vader mijn held. Wat ik van hem heb geleerd? Echt naar mensen te kijken, een praatje aan te gaan en oprecht te luisteren”