Elk jaar krijgen ongeveer 80.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders gaan scheiden. Dat is vaak van grote invloed op hun leven. Vandaag, op de dag van de scheiding, staan we vanuit Foar Fryske Bern extra stil bij kinderen waarvan de ouders uit elkaar zijn of uit elkaar gaan.

Hoe kunnen we helpen?

Vanuit onze programmalijn Kind in beeld bij scheiding hebben we de afgelopen twee jaar gesprekken gevoerd met ouders en kinderen die verwikkeld zijn in een scheiding. Wij vroegenze: “hoe kunnen we jullie helpen?”.
Deze antwoorden kwamen het meeste voor:

  • “Ik wil graag contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Iemand die er steeds voor ons is, naar ons luistert. Ook als papa en mama daar even niet aan toe komen”;
  • “Met een plek waar we in één keer alle informatie over een scheiding bij elkaar kunnen vinden. Overzichtelijk, betrouwbaar en in begrijpelijke taal”;
  • “Zorg ervoor dat de professionals die ons helpen ook echt weten waar ze het over hebben, dat ze snappen waar wij mee zitten. Hoe jong we misschien ook zijn”.

Zo kunnen we samen helpen!

Samen met verschillende organisaties en gemeenten hebben we aan deze verzoeken gehoor kunnen geven. Dat deden we onder andere op de volgende manieren:

  • Voor alle Friese kinderen is dit jaar een buddy van Villa Pinedo beschikbaar. Iemand die wordt opgeleid om te chatten met kinderen en ook een scheiding heeft meegemaakt. Daarnaast kunnen ouders kosteloos de oudercursus van Villa Pinedo volgen, om zo oog te houden voor het belang van hun kinderen tijdens de roerige scheidingstijd.
  • Door het platform scheideninfriesland.nl, waar alle informatie over het onderwerp scheiden te vinden is. Voor ouders, ex-partners, kinderen, betrokkenen en volwassenen.
  • Door te investeren in de kennis van de professionals door medewerkers van de gebiedsteams te trainen in de ‘SCHIP-aanpak’ en in ‘Werken aan duurzaam ouderschap’. Ook organiseren we eind januari 2022 een Kennisevenement voor alle Friese professionals.

Naast bovenstaande projecten ondersteunen we verschillende gemeenten in Friesland bij hun activiteiten en projecten op het gebied van scheiden. Bekijk om hier meer over te lezen het overzicht van onze initiatieven in Friesland

Bekijk het overzicht met initiatieven

Dit kun jij zelf vandaag al doen

Als iemand uit je omgeving gaat scheiden, is het soms moeilijk om te weten hoe je er mee om moet gaan. Geef de kinderen liefdevolle aandacht geven en steun de ouders door ze te wijzen op wat het beste is voor hun kinderen (ook al is dat soms moeilijk). Daarmee help je ze vaak enorm.