Je bent tien en je ouders gaan scheiden. Waar kun je dan voor een luisterend oor terecht? Bij je vrienden, vriendinnen, ooms en tantes? Misschien, maar die zijn toch ook wel erg betrokken of hebben helemaal geen idee in welke situatie je zit. Chatten met een jongere die ook gescheiden ouders heeft kan dan uitkomst bieden. Weet ook Maret Sturms (21), die de Buddy werd die ze zelf heeft gemist.

Je bent Buddy voor kinderen met gescheiden ouders. Wat houdt dat in?

“Als Buddy chat ik met kinderen en jongeren die ook gescheiden ouders hebben. Ze vinden bij mij via de website of de Buddy-app een luisterend oor. Ze mogen over alles praten om hun hart te luchten en kunnen dat doen zonder dat hun ouders ervan hoeven te weten. Over de situatie waarin ze zitten maar ook gewoon over wat ze die dag hebben meegemaakt. Ik bied als Buddy bij Villa Pinedo op een laagdrempelige manier een luisterend oor. Ze mogen chatten maar kunnen ook spraakberichtjes sturen als ze dat liever willen.”

Is dit initiatief nodig?

“Ja, ik heb het zelf gemist maar ook uit onderzoek blijkt dat veel kinderen in een scheidingssituatie graag in contact komen met iemand die in een vergelijkbare situatie heeft gezeten. Zelf was ik tien toen mijn ouders gingen scheiden, en de kinderen waarmee ik nu chat zijn ook rond die leeftijd. Zo kan ik mij als Buddy goed verplaatsen in de situatie. Ik zie dat zij met dezelfde dingen worstelen als waar ik jaren geleden mee zat. Ik had destijds graag met iemand willen praten om mijn hoofd even leeg te maken. Nu ben ik die steun voor iemand anders.”

Scheiden is best ingewikkeld. Hoe kun je een kind of jongere in zo’n periode ondersteunen?

“Het is voor kinderen heel belangrijk om te weten dat alle emoties er mogen zijn. Ze mogen boos, bang, verdrietig maar ook opgelucht en blij zijn. Alles is goed. Zelf had ik bijvoorbeeld last van een loyaliteitsconflict. Als ik bij mijn moeder was dan voelde ik mij schuldig richting mijn vader en andersom. Deze conflicten zijn heel normaal en zie ik als Buddy ook bij de kinderen. Deze gevoelens zijn echt heel gewoon maar het is fijn dat te weten als je in zo’n situatie zit. Zeker in een tijd waarin het door sociale media zoals Snapchat, TikTok en Instagram soms lijkt alsof anderen wel in het perfecte plaatje passen.”

Hoe doe je dat nou goed, als kind omgaan met een scheiding?

“Het is denk ik heel belangrijk om negatieve situaties ook in een positiever licht te zien. Ik vind het soms nog best lastig om een negatieve ervaring om te buigen naar een positieve en jongeren nieuwe inzichten te geven, maar dat is wel belangrijk. Wat heel erg helpt is om er als Buddy over te praten, zodat een kind zich kan realiseren ‘goh, ik sta wel neutraal in deze situatie eigenlijk’. Dat zij zelf geen schuldige in de scheiding zijn. Dat besef is heel belangrijk, ook al is de situatie voor het kind of de jongere nog zo lastig.”

Heb je ook tips voor ouders in een scheidingssituatie?

“Ik denk dat het voor ouders heel belangrijk is om hun kind niet uit het oog te verliezen tijdens een scheiding en gewoon actief het gesprek aan te gaan, ook als het kind zegt dat niet te willen. Natuurlijk zitten de kinderen er echt niet altijd op te wachten en reacties als ‘Ik wil het er niet over hebben’ zijn heel normaal. Maar probeer het toch af en toe wel naar voren te brengen. Hoewel je kind misschien niet zelf naar je toestapt, is het heel belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze dat wel mogen doen als ze dat willen. En als ze hun hart liever niet bij jou willen luchten dan kunnen ze dat dus ook bij anderen doen. Bijvoorbeeld bij vrienden, op school of heel laagdrempelig bij een Buddy zoals ik.”

Zelf een Buddy aanvragen of meer informatie? Ga dan naar ikwileenbuddy.nl of villapinedo.nl.

—————————————————————————————————————–

Villa Pinedo en Foar Fryske Bern zijn op 1 juni de campagne ‘Leeg je hoofd, lucht je hart’ gestart. Met deze campagne brengen ze het Buddyprogramma van Villa Pinedo in heel Friesland onder de aandacht bij scholen, mediators, advocaten, hulpverleners, ouders en kinderen. Bij Villa Pinedo kunnen jongeren tussen de 10 en 23 jaar terecht voor een Buddy om mee te chatten. Deze Buddy is een andere jongere die een soortgelijke ervaring heeft met een scheiding tussen de ouders. De jongeren krijgen hiermee een neutrale plek om hun hoofd én hart te luchten. De Buddy’s worden door Villa Pinedo getraind om het contact met jongeren professioneel en onder begeleiding op te bouwen.