Elk jaar krijgen ongeveer 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. De consequenties zijn vaak groot. Kinderen met gescheiden ouders presteren regelmatig (ook op latere leeftijd) slechter dan leeftijdsgenoten, ze krijgen vaker emotionele problemen of een laag zelfbeeld en zelfs een lager inkomen is niet ongewoon. Tijd dus om daar wat aan te doen! Villa Pinedo en Foar Fryske Bern starten daarom op 1 juni de campagne ‘Leeg je hoofd, lucht je hart’.

Met deze campagne brengen ze het Buddyprogramma van Villa Pinedo in heel Friesland onder de aandacht bij scholen, mediators, advocaten, hulpverleners, ouders en kinderen. Bij Villa Pinedo kunnen jongeren tussen de 10 en 23 jaar terecht voor een Buddy om mee te chatten. Deze Buddy is een andere jongere die een soortgelijke ervaring heeft met een scheiding tussen de ouders. De jongeren krijgen hiermee een neutrale plek om hun hoofd én hart te luchten. De Buddy’s worden door Villa Pinedo getraind om het contact met jongeren professioneel en onder begeleiding op te bouwen.

De nood is hoog

1 op de 3 kinderen met gescheiden ouders ervaart de scheiding als een vechtscheiding. Door tijdens de scheidingssituatie al een luisterend oor van een (iets oudere) leeftijdsgenoot te krijgen, worden grotere problemen op latere leeftijd mogelijk voorkomen.

Het actieprogramma Foar Fryske Bern ondersteunt het Buddyprogramma en organiseert de campagne in Friesland. Nelleke Flink, netwerkregisseur bij Foar Fryske Bern, geeft het belang aan: “Als ik kinderen met gescheiden ouders vroeg wat ze misten, hoorde ik vaak: lotgenotencontact. Met deze campagne laten we kinderen zien dat ze er niet alleen voor staan. Dat er leeftijdsgenoten zijn die ze kunnen helpen. Dat geeft in een heel turbulente tijd een bepaalde vorm van rust.”

Over Villa Pinedo

Met de hulp van Foar Fryske Bern is er voor elk Fries kind een Buddy beschikbaar. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen zich zelf aanmelden via ikwileenbuddy.nl. Hiervoor is geen toestemming nodig van de ouders. Daarnaast kunnen de kinderen terecht op het uitgebreide forum van Villa Pinedo. Daar vinden meer dan 700 jongeren elkaar en krijgen ze antwoord op de meest uiteenlopende vragen rondom scheiden.

Meer informatie over de nieuwe campagne is te vinden via ikwileenbuddy.nl of foarfryskebern.nl/buddyprogramma.