De ontwikkelingen van online werken en beeldbellen zijn razendsnel gegaan in deze anderhalve-meter-samenleving. Eind maart hebben Sociaal Domein Fryslân en Foar Fryske Bern het online platform friesejeugdzorgonline.nl opgezet. De komende drie jaar kunnen alle jeugdhulpverleners in Friesland het platform kosteloos gebruiken.

 “Ik merk dat beeldbellen voor jongeren met autisme soms overzichtelijker is”

Inmiddels zijn ruim 1200 hulpverleners aangesloten bij FrieseJeugdZorgonline, waaronder Bote Sijtsma, GZ-psycholoog bij Praktijk Bint in Leeuwarden. Zoals bij veel nieuwe ontwikkelingen kent ook online behandelen voor- en nadelen, beaamt  hij. ” Toch ben ik blij verrast hoe dit gaat, vooral in het contact met jongeren. Ik merk bijvoorbeeld dat beeldbellen voor jongeren met autisme soms overzichtelijker is en dat ze minder prikkels krijgen voorafgaand aan een afspraak, omdat ze nu vanuit hun eigen kamer bellen.” Bote ziet de meerwaarde van beeldbellen met sommige jongeren zeker, maar voor jonge kinderen waarbij hij veel met creatieve methodes en spelvormen werkt is beeldbellen niet handig. “Elkaar fysiek ontmoeten blijft belangrijk, maar een combinatie van beeldbellen en echt contact zie ik in de toekomst absoluut nog verder ontwikkelen”.

 “Er staat nu een goed beveiligd platform dat klaar is voor de toekomst”

Dat beeldbellen in de zorg nu een revolutionaire ontwikkeling doormaakt ziet ook Niels Bloembergen, projectleider implementatie van FrieseJeugdzorgOnline. Samen met een team heeft Niels in één week tijd het platform klaargemaakt voor vele extra gebruikers. “Ik ben er trots op dat we dit in Friesland samen zo snel mogelijk hebben gemaakt. Voor jongeren is het al heel gewoon dat er online contact is, dus waarom zou dit na het Coranatijdperk moeten stoppen? Er staat nu een goed beveiligd platform dat klaar is voor de toekomst.”

Ben je werkzaam in de jeugdhulpverlening in Friesland? Dan kun je -net als meer dan 12oo hulpverleners die je voor gingen- gratis gebruik maken van het platform. Ga naar www.friesejeugdzorgonline.nl om je te registreren en je kunt direct aan de slag.

Registreer nu


Op een rij:

  • FrieseJeugdzorgOnline is kosteloos beschikbaar voor jeugdhulpverleners in Friesland
  • Ontwikkelingen in online behandelen gaan nu razendsnel
  • De balans vinden tussen snel tot de kern komen en een gewoon praatje is een uitdaging
  • FrieseJeugdzorgOnline is een goed beveiligd platform dat klaar is voor de toekomst

De 14 jarige Sanne over haar ervaringen met friesejeugdzorgonline

Ook Sanne vindt het fijn dat de gesprekken met Bote op deze manier gewoon door kunnen gaan. “Elkaar echt zien vind ik nog altijd beter dan beeldbellen. Nu gaan álle afspraken via beeldbellen, ook met mijn klasgenoten, docenten en vrienden. Ik ben blij als we elkaar straks weer echt kunnen zien, daar heb ik veel meer gevoel bij.”

“Ik mis gewoon de leuke praatjes aan het begin van een afspraak of bij de start van een les. Nu gaat het wel heel snel over de zakelijke dingen.”

De balans vinden tussen snel tot de kern komen en over koetjes en kalfjes praten is de moeilijkheid die op dit moment meer mensen ervaren. Misschien moeten we met zijn allen wennen aan deze manier van communiceren en zoals Sanne aangeeft moet er ineens wel heel veel met beeldbellen gedaan worden.