Voorbestaan van Friese Jeugdzorg Online

Toen de Coronacrisis uitbrak in maart 2020, is het platform Friese Jeugdzorg Online (FJO) kosteloos beschikbaar gesteld door het actieprogramma Foar Fryske Bern. Professionals konden zo in contact blijven met jongeren en gezinnen nu dat noodgedwongen op afstand moest gebeuren. Ruim 1200 mensen hebben de afgelopen anderhalf jaar gebruik gemaakt van dit aanbod en een account aangemaakt op het platform. Tijdens de eerste lockdown werden zelfs 1.750 (!) online consulten per maand gehouden. Daarbij is de tool ‘Krachtenwijzer’ bij meer dan 100 jongeren ingezet.

Het platform heeft ons daarnaast veel geleerd over hoe een digitaal platform kan bijdragen aan betere jeugdhulp en betere samenwerking.

Toekomst kosteloze beschikbaarheid Friese Jeugdzorg Online onzeker

De looptijd van het actieprogramma Foar Fryske Bern zit er bijna op en daarmee stopt (waarschijnlijk) ook de mogelijkheid om FJO vanaf 1 januari 2021 kosteloos beschikbaar te houden.

Afgelopen half jaar is onderzocht op welke manier het huidige FJO platform kosteloos beschikbaar kan blijven voor alle professionals die in Friesland werken met jeugdigen en gezinnen. Ondanks het succes en gebruik van het platform is het tot op heden nog niet gelukt om hiervoor duurzame vervolgfinanciering te vinden. We blijven op zoek naar mogelijkheden voor een vervolg waarbij het platform vrij beschikbaar blijft. Om alvast voorbereid te zijn informeren we je hieronder over de mogelijkheden voor de toekomst.

Hoe nu verder?

  • Ben je gebruiker van het platform en wil je verzekerd blijven van diensten zoals FJO?

Dan kun je contact opnemen met Brenda van Bueren van Jouw Omgeving (de leverancier van FJO). Zij bekijkt wat de mogelijkheden en de kosten voor jou zijn om van de software gebruik te blijven maken. Brenda is te bereiken via bvanbueren@jouwomgeving.nl  of 088-4500250.

  • Heb je een account, maar wil je na 31 december 2021 geen gebruik meer maken van een soortgelijk platform?

Dan hoef je niets te doen. Jouw account met alle gegevens zal worden verwijderd. Je kunt tot 1 januari 2022 eventueel zelf gegevens uit FJO downloaden.

  • Heb je een account, en ben je geïnteresseerd in een eventueel duurzaam vervolg van FJO?

Dan houden we je graag op de hoogte. Laat je gegevens achter via ons online formulier, zodat we je kunnen informeren over een eventueel vervolg van FJO. We doen dan ons best om je gegevens te behouden of over te zetten naar de nieuwe oplossing.

Gebruikers worden ook via het platform zelf actief geïnformeerd en op de hoogte gehouden.

Vragen? Neem contact op met Niels: niels.bloembergen@foarfryskebern.nl