Expertiseteam Relatie en Scheiding (RenS)
Bij veel kinderen met gedragsproblemen blijkt dat er veel meer achter zit dan alleen kindproblematiek. In de gemeente Opsterland kwamen ze na onderzoek tot de conclusie dat de oorzaak veel te maken had met de scheiding tussen de ouders. Daarom is het expertiseteam Relatie en Scheiding in het leven geroepen. Zij ondersteunen kinderen en ouders met als doel dat de kinderen zo weinig mogelijk last hebben van een scheiding en nog liever voorkomen ze een scheiding. Daarom richten zij zich op de relatie tussen de ouders. Vragen die hierbij veel voorbij komen zijn: ‘Hoe houd je een relatie eigenlijk goed?’ maar ook ‘Hoe kom je er samen uit als het even niet zo goed loopt, hoe is de rolverdeling?’
Bij het consultatiebureau wordt regelmatig gekeken naar hoe kinderen zich ontwikkelen. Of het goed gaat, of er veranderingen in bijvoorbeeld voeding nodig zijn. Maar het krijgen van kinderen heeft vaak ook grote invloed op de relatie tussen ouders onderling. Doordat de GGD onderdeel is van het expertiseteam, kunnen zij nu ook deze gesprekken met ouders voeren. Dat doen ze door middel van de GIZ. Een praatplaat waarop staat waar je het met ouders over kunt hebben. Daar kunnen ze het verschil maken en eventueel doorverwijzen naar andere hulp.
Verder biedt RenS met de inzet van consulenten ook ondersteuning binnen de school en stelt ze praktische tools ter beschikking om kinderen en ouders te helpen bij een scheiding.